Robotik kodlama, kodlama ile birlikte gelişmiş olup robotik işlemci ve sistemlere yönelik bir kodlama dilidir diğer kodlama dilleri gibi evrensel olmasının yanında yeni bir çağa atlayışın habercisi niteliğindedir.
Kodlama Nedir?
Kodlama aslında bir dildir ve bu dil bilgisayar sistemlerini anlamamıza, çözümlememize olanak sağlar. Kodlama teknolojinin gelişimini sağladığı gibi teknoloji de kodlamanın gelişimine katkıda bulunabilmektedir . Gelişmekte olan teknoloji ile atık bireylerin teknoloji ve teknolojik cihazlarla tanışması çok erken yaşlarda başlamaktadır. Bu erken tanışmalar sayesinde algoritma ve programlama diline daha hâkim çocuklar yetişmektedir. Bu dillerden en önemlilerinden biri olan robotik kodlama ise gelecek için oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir.
Kodlama sayesinde bilgisayar, makine ya da yeni nesil robotik sistemlerin işleyebilir, çalışır hale gelmesi sağlanabilmektedir. Bu teknolojik cihazların anladığı dil kodlamadır ve onların dilinde ne yapacaklarını anlatmış oluruz. Kullandığınız cihazların tamamında en basit işlemler için bile kodlamadan yararlanılmaktadır, neredeyse tamamının işleme sistemi programlama ve yazılıma dayalıdır.
Robotik Kodlama Nedir ve Robotik Kodlama Mantığı?
“Robotik kodlama nedir?” sorusunun cevabını basitçe anlatmak gerekirse kodlama tüm teknik cihazlarla anlaşmak için bir dildir ve robotik kodlama ise robotların programlama dilidir. Robotik kodlama da çeşitli kod parçaları bulunur bu bir yapbozun parçaları gibi de düşünülebilir, bu parçalar seçilerek doğru noktalara yerleştirilmelidir.
Robotik kodlamanın temel mantığı bu şekilde işlemektedir. İnsanoğlu varoluşundan bu yana kodlama sayesinde çok büyük adımlar atmış ve çağ atlayabilmiştir. Şimdiyse robotik kodlama başka bir dünyanın kapısını aralamaktadır. Bu dil sayesinde geliştirilebilecek sistemler yalnızca hayal insanlığın hayal gücüyle sınırlıdır. Yeterince üzerine çalışılırsa çok daha yeni teknolojilerin üretilebilmesine olanak tanır.
Teknolojinin her yaş gurubunda kullanılabiliyor olmasını göz önünün de bulundurursak elektronik cihaz (telefon, bilgisayar, tablet gibi) kullanabilen, anlayabilen her yaş gurubu (yaşı ve anlama yapısına uygun olacak şekilde) kodlama eğitimi almaya başlayabilmektedir. Robotik kodlama eğitimi yetişkinlere verilebildiği gibi çocuklara da öğrenebilmektedir. Mühim olan bireyin algoritma mantığını doğru şekilde kavrayabilmesidir, çünkü kodlamanın asıl temelinde bulunan ve söz konusu olan, kod parçalarının anlamlı bir bütün oluşturabilmesini sağlayan şey algoritmadır.