"Programlama" , bir "program" yaratma işidir. Öyle olsa bile, "Öyleyse program nedir?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, bir program, bir bilgisayarın yaptığı işlemleri sırayla yazan bir programdır. Bilgisayarlar kendi başlarına düşünemezler. Örneğin, hiç yüzmemiş birine sadece "Yüz!" diyemezsiniz. Onlara, "Önce sağ elinizi öne atın, sonra sol elinizi..." demelisiniz. "Yüzme" amacına ulaşmak için her hareketi sırayla açıklamak gerekir.
İnsanlar bir şekilde "Şimdi ne yapacağımı merak ediyorum" diye tahmin edip hareket edebilirler, ancak bilgisayarların hayal etme gücü yoktur. Bir dizi hareketi bir bilgisayar tarafından okunabilecek biçimde kesin olarak talimat vermek (= programlamak) gerekir.
Programlamanın Faydaları
Bilgisayar kullanım aralığı büyük ölçüde genişletildi! Akıllı telefonlar ve tabletler de dâhil olmak üzere bilgisayarlar, günlük hayatımızda uygun araçlar haline geldi. Bilgisayarınızın nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, onu kullanamazsınız ve hepsinden önemlisi kendinizi endişeli hissedersiniz.
Bu, öğrenmeye alışmak değildir, ancak bir bilgisayarı nasıl kullanacağınızı iyi bir şekilde erkenden anlamak en iyisidir. Modern zamanlarda doğan çocukların ölene kadar bilgisayarlardan bağımsız yaşamaları neredeyse imkânsız olmalıdır. Bir an önce "bilgisayar dünyasının" sakini olup, kullanım alanlarını genişleterek zengin ve keyifli bir hayat yaşayabilirsiniz.
Mantıklı düşünme alışkanlığı edinin
Yapacağım aktivite dizisini gerçekleştirmek için ne tür bir hareket kombinasyonu gereklidir.
Her harekete karşılık gelen sembollerin nasıl birleştirileceği.
Eğer aktivitenin amaçlanan aktiviteye daha yakın olup olmayacağı.
Hakkında mantıksal olarak düşünme yeteneğini geliştirir.Programlama söz konusu olduğunda, bazı insanlar zor bir ekranda çok fazla İngilizce ve sayı olduğu imajına sahiptir. Ancak programlama eğitimini zorunlu kılmaktaki amaç, bilgisayara bir iticilik hissettirmek değildir. Programlama yaparken, işlerin nasıl çalıştığını anlamak ve sırayla düşünmek esastır. Buna "programlama düşüncesi" denir ve bu düşünme biçimini kazanmak zorunlu hale getirilir.
Amaç "programlama düşüncesi" elde etmektir. Programlama "fikrini" öğrenerek, olayları mantıklı bir şekilde kavrama gücü kazanacaksınız. Programlama eğitimini zorunlu kılmaktaki temel amaç budur.
Programda hem akıllı telefonlar hem de oyunlar çalışıyor!
Bir kişi geçtiğinde yanan ışık, mekanizmayı çok basit bir şekilde açıklamak için "Sen sör yanıt verdiğinde ışığı aç" programı tarafından çalıştırılır. Programda elektrikli su ısıtıcıları, akıllı telefonlar ve oyun konsolları çalışıyor. Bu kadar çok ürünün mekanize ve otomatikleştirildiği bir çağda, çalışma şeklimiz çarpıcı biçimde değişti. Günümüzde birçok endüstride zor işler insanlara, basit işler ise bilgisayarlara ayrılmaktadır.
Hesap makinelerinin yaygınlaşmasına kadar tüm hesaplamalar kâğıt üzerinde yapılıyordu. Artık nadiren elle hesaplanıyor. Yani hesap makinelerinin yanı sıra Excel kullanan birçok iş yeri var. Toplum gelişmeye devam ederse, çocuklar büyüdükçe daha fazla şey makineleşecek ve otomatikleşecek. Çalışmak için bilgisayara talimat verme ve bilgisayara hâkim olma (= programlama yeteneği) vazgeçilmezdir. Bu nedenle programlama eğitimi zorunlu hale gelmiştir.
Programlama Geleceğin Mesleklerini Oluşturuyor
Son yıllarda, iş toplumunda BT insan kaynakları sıkıntısı dile getirildi. Yalnızca yerel Web işini örnek alarak, pazar büyüklüğü 4.7 kat genişledi. Tabii ki, çocuklar büyüdüğünde iş dünyası değişecek ve bazıları ilkokul ve ortaokuldan itibaren bir "gelecekteki meslek" hakkında düşünmek için henüz çok erken olduğunu söyleyebilir.
Ancak artık "YouTuber" ve "oyun yaratıcıları" gelecek hayallerinde yer aldığına göre, çocukların BT becerilerini erken bir aşamada edinmeleri bir artı değil mi? Programlama bir hobi haline gelirse, kendiniz bir akıllı telefon uygulaması geliştirmek gibi küçük bir yan iş yapabilirsiniz.
Sadece talimatları takip ederek ve mümkün olduğunca basit çalışmaya yakın kodlama yaparak yüksek gelir elde etmek zor olacaktır. Öte yandan, dünyada kimsenin oluşturamadığı programları ve iş modellerini oluşturabilen bir programcıysanız, milyoner olmak bir hayal değildir. Özellikle son yıllarda bilişim insan kaynaklarının para kazanabileceği bir dünya haline geldi.